Cuma , Mart 22 2019
Anasayfa / Biliyor muydunuz? / Dünyanın en küçük geyik cinsi Pudu

Dünyanın en küçük geyik cinsi Pudu

Her şeyin küçüğü sevimlidir denilir ki bu gerçekten de doğrudur. Özellikle de söz konusu hayvanlar olduğunda küçüklüğün sevimlilikle başa baş gittiğini söyleyebiliriz. Elbette bu büyük hayvanların sevimsiz olduğu anlamına gelmiyor, yalnızca minnak hayvanların azıcık daha sevimli olduğu anlamına geliyor 🙂 . Sizlerle daha önce dünyanın en küçük sürüngeni, dünyanın en küçük kuşu gibi farklı minnak türleri paylaşmıştık. Bugünkü yazımızın konusuysa dünyanın en küçük geyiği daha doğrusu geyik cinsi pudu. Kulağa süper şeker gelen ismi bu hayvanların da ne denli şeker oldukları konusunda bir ipucu veriyor bizlere aslında, çünkü pudu ismi bu sevimli minnaklara deyim yerindeyse cuk oturmuş 🙂 .

Pudu 2 alt türe ayrılıyor

guney-pudusu

Güney Amerika’ya özgü bir geyik türü olan pudu iki alt türe ayrılıyor; Güney pudusu olarak da bilinen Şili pudusu ve Kuzey pudusu.

Neredeyse bir tavşan büyüklüğündeler!

pudular

Dünyanın en küçük geyiği puduların boyutları şaşırtıcı derecede küçük; bu minnak canlıların omuz yükseklikleri 25-43 santim arasında değişirken vücutlarının uzunluğuysa yalnızca 60-83 santime ulaşabiliyor. Puduların ağırlıkları ise 6-13 kilogram…

pudu-2

Güney pudularının postu kahve-kızıl, Kuzey pudularındaysa koyu kahverengidir. Ayrıca Güney pudusu yavrularının postlarında benekler vardır ve büyüdükçe bu benekler yok olur. Kuzey pudularının yavrularında ise benekler yoktur.  Puduların boynuzları oldukça küçüktür. Neredeyse görülemeyecek kadar minik olan boynuzları bu hayvanlara bambaşka bir sevimlilik katar. Birçok hayvanda işlevsel olan boynuzlar söz konusu pudu olduğunda pek de işlevsel değildir, zira çok kısa olan boynuzlar herhangi bir işe yaramazlar.

Pudu otobur bir canlıdır

pudular-1

Hem Güney hem de Kuzey puduları genellikle geceleri aktiftirler ve besinleri yapraklardan, meyvelerden ve çiçek filizlerinden oluşur. Puduların yaşam ve beslenme şekilleri hakkındaki bilgiler Güney puduları izlenerek elde edilmiştir, çünkü Kuzey pudusu yok denilecek kadar az bulunur. Ancak bu iki türün birbirine benzer yaşam ve beslenme şekilleri olduğu düşünüldüğü için Kuzey pudularının da Güney puduları gibi beslendiklerine inanılıyor.

Sadece 1 yavru dünyaya getiriyorlar

pudu-ve-yavrusu

Dünyanın en küçük geyik türü pudular diğer birçok geyik türü ile benzer şekilde her doğumda sadece bir yavru dünyaya getirirler, memeli bir hayvan olan pudu yavrusunu emzirerek büyütür.

Nesli tehlike altında…

yavru-pudu

Ne yazık ki çok sayıda hayvan türü gibi puduların da nesli tehlike altında. Özellikle Güney pudusunun doğadaki sayısının gittikçe azaldığı biliniyor ve bu nedenle Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği‘ nin hazırladığı kırmızı listede “tehlikede” olarak listelenmiş durumda. Puduların neslinin tehlike altına girmesinin sebepleriyse hem bu güzel canlıların yoğun şekilde avlanması hem de doğal yaşam alanlarının hızla tahrip ediliyor oluşu…

Ayrıca bakınız

Devasa Bir Kedi-Köpek Mezarlığı Üzerinde Yaşıyoruz!

Dünya uzun zamandır hayvanlar için hiç de iyi bir yer değil. Eti, kürkü ya da …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir