Geçtiğimiz günlerde yumurtlayan memeli ornitorenk hakkında bir yazı yazmışken onunla birlikte tek delikliler takımını oluşturan dikenli karıncayiyen ekidne hakkında bir yazı yazmamak olmazdı. Em az ornitorenk kadar ilginç bir hayvan olan ekidne ilk bakışta kirpi ile karıştırılsa da kirpiler ile hiç bir akrabalığı yok.
Avustralya ve Yeni Gine’de yaşıyor

İlginç hayvanlar denilince akla gelmesi gereken ilk coğrafya Avustralya, hemen arkasından da Yeni Gine geliyor. Evet, konumuza dönersek ekidne yalnızca buralarda yaşıyor yani yaşam alanı oldukça kısıtlı denilebilir.

O bir etobur

Dikenli karıncayiyen yani ekidne bir etobur. Karınca yemesinden de anlaşılacağı üzere kendisi burnu ile karıncaları ve solucanları bulup yiyor.
Haziran- Ağustos arasında ürüyor

Ekidne bir tek delikli yani idrar, dışkı ve üreme için tek bir deliği var. Ekidne bir memeli ancak yumurtlayarak çoğalıyor yani o da aynı ornitorenk gibi yumurtlayan memeli hayvanlardan biri.
Yılın diğer zamanlarında tek başına takılan ekidneler üreme dönemlerinde çok ilginç şekilde kervanlar oluşturup peş peşe gezmeye başlıyorlar. Bu kervanların en önünde bir dişi ekidne yürüyor ve arkasındaki erkek ekidneler de dişi ekidne çiftleşmeye hazır olana kadar onun peşinde dolaşıyorlar 🙂 . Bayağı ilginçmiş gerçekten de değil mi? 🙂 .
Ekidne bir seferde 2 ya da üç yumurta yapıyor ve bu yumurtalardan yavruların çıkması 10 gün sürüyor. Yumurtadan çıkan yavrular dişi ekidnenin kuluçka kesesinde yaşamaya devam ediyorlar, ve 8 haftalık olduklarında keseden çıkıyorlar. Yavrular annelerinden 7 aylık olana dek süt emiyorlar ve 1 yaşına gelince de annelerinden ayrılıyorlar.